perjantai 31. maaliskuuta 2017

Kauppakeskus, kyllä vai ei?

Raumalla on jo vuosia keskusteltu aiheesta kauppakeskus. Mahtuuko Rauman kokoiseen kaupunkiin kauppakeskus ja jos, niin mikä olisi järkevä paikka? Keskusteluun on otettu mukaan näkökulmia Vanhan Rauman arvon säilymisestä ja keskustan nykyisten kauppiaiden tilanteesta aina Prisman rakentamisen ja Citymarketin laajentamisen aikaisiin pelkoihin asiakaskadoista.



Perusteellinen miettiminen onkin paikallaan aina, kun jotain näin suurta ja uutta ollaan suunnittelemassa. Ensinnäkin sijainti on merkityksellinen valinta. Vanhaan Raumaan keskusta ei voi sijoittaa ja onneksi kukaan ei näin ole ajatellutkaan. Vanhan Rauman välitön läheisyys taas on yksi vaihtoehto. Paikaksi on esitetty Tarvontoria ja tähän on jo suunnitelmiakin olemassa. Toinen mahdollisuus olisi kauempana keskustasta, mutta kävisikö sitten kuten Raisiossa Myllyn kanssa? Ihmiset menevät vain kauppakeskukseen ja kaupungin keskusta jää vieraaksi ja autioksi. Jos päädyttäisiin keskustan ulkopuolella sijaitsevaan kauppakeskukseen, niin ehdottaisin paikaksi Uotilan entisen yläkoulun ja lukion tonttia. Tätä ajatusta en tosin ole itse keksinyt, vaan työkaverini on sen esittänyt ääneen.



Sijainnissa on huomioitava kauppakeskuksen mahdollinen koko. Tarvontorin tontille ei mielestäni sovellu mikään iso kauppakeskus vaan ennemminkin sellainen pieni ja herttainen, jolle naapurikaupunkilaiset nauravat "Tuotako te nimitätte kauppakeskukseksi?". Tällaisella uudisrakennuksella saataisiin tarvittavat tilat mahdollisille kansainvälisille ketjuille, jotka eivät sovellu Vanhan Rauman tarjoamiin tiloihin. Samalla toistensa asiakkaita syövää kilpailua ei syntyisi, koska kohderyhmät olisivat taatusti hieman erit. Toisaalta taas tällainen Vanha Rauma pienine erikoisliikkeineen ja kauppakeskus ketjuliikkeineen - yhdistelmä voisi saada kilpailuvaltin aikaan naapurikaupunkeihin nähden.



Keskustan ulkopuolelle taas mahtuisi suurempikin rakennus. Käytetään nyt mielikuvaharjoitteluna vaikka sitä Uotilan surullisen kuuluisaa tonttia. Siihen mahtuisi melko suuri kauppakeskus, jossa voisi olla myös kyläläisille jotakin palvelua. Puuvillasta voisi kopioida olohuone-mallin ja vaikka pienen sivukirjaston. Mahtuisi sinne vaikka pieni nuorisonurkkauskin pelikonsoleineen ja säkkituoleineen. Uotila sijaitsee hyvällä paikalla niin Turun, Porin kuin Euran suunnasta tulijoille. Lisäksi keskustasta pääsee bussilla aivan tulevan kauppakeskuksen kohdalle (tällöin niitä vuoroja vaan voisi olla jopa nelinkertaisesti nykyiseen verrattuna). Tässä tosin on riskinä juurikin se keskustan autioituminen, mutta sitten olisi panostettava entistä enemmän myös kaupungin toimesta keskustan markkinointiin. Ja järjestettävä vaikka se ilmainen bussikuljetus kauppakeskukselta keskustaan.

Uotilan entisen yläkoulun paikalla on tällä hetkellä vain suuri kuoppa.

Näytän siis itse vihreää valoa kauppakeskukselle. Sen sijaan haluaisin, että mahdolliset vaihtoehdot punnitaan tarkasti ja faktat selvitetään ennen yhdenkään päätöksen tekoa. Myös tulevan kauppakeskuksen koko on harkittava tarkkaan ja mietittävä, minne se sopii. Isoa betonimöhkälettä ei kukaan halua Vanhan Rauman viereen. Kehitys on aina eteenpäin menemistä ja kaupungin kehittyminen on kaupunkilaisten etu, kunhan huomioidaan olemassaolevat resurssit eikä unohdeta pitää huolta jo saavutetuista eduista eli tässä kohtaa Vanhan Rauman elinvoimaisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti