tiistai 26. heinäkuuta 2016

Tuoteväärennökset pois markkinoilta

Onko terveys yliarvostettua?
Onko varastaminen ok?
Kannatatko lapsityövoimaa?
Lahjoitatko rahaa järjestäytyneelle rikollisuudelle?

Suurin osa ihmisistä vastaa näihin kysymyksiin "Ei", mutta silti he toimivat päinvastoin. Tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita ostetaan ja myydään jatkuvasti ihan tavallisten kansalaisten toimesta. Haluaisin uskoa, että kyseessä on pääasiassa tietämättömyys. Tuoteväärennöksiä tulee kuitenkin niin paljon vastaan, että täysin ymmärtämättömiä eivät voi kaikki näitä ostavat/myyvät henkilöt olla. Lisäksi asiasta puhutaan nykyisin paljon, mutta ilmeisesti ei tarpeeksi.

Mikä on tuoteväärennös? Suomen Anti-piratismiyhdistys kertoo seuraavaa:
  • tuote, johon on luvattomasti liitetty toiselle kuuluva tavaramerkki tai sen jäljitelmä
  • tuote, joka luvattomasti imitoi toisen tuotteen mallioikeudella suojattua ulkomuotoa
Eli jos vaikka laukussa on Louis Vuittonin logo, mutta se ei ole ko. yhtiön valmistama, kyseessä on tuoteväärennös.

Entä mikä sitten on piraattituote? Taas suora lainaus Suomen Anti-piratismiyhdistyksen nettisivuilta:
  • tuote, johon on luvattomasti kopioitu toisen tekijänoikeudella suojattu teos
 Eli tämä käsittää kaikki cd-levyt, elokuvat, pelit yms.

Tuoteväärennökset ovat todella suosittuja. Niitä saa helposti hankittua lomamatkalla esimerkiksi rantakauppiailta tai tilattua suoraan netistä. Kuluttajia houkuttelee ennenkaikkea väärennösten edullisempi hinta. Laukut ja lääkkeet saa väärennettyinä paljon halvemmalla kuin alkuperäiset tuotteet. Miksi näissä sitten kannattaa olla tarkkana ja olla ostamatta kopioita? Palataan alussa olleeseen listaukseen.

Tuoteväärennöksiä ei valvota mitenkään eikä niitä testata missään. Esimerkiksi lääkkeissä voi olla sisällä ihan mitä vain. Rotanmyrkkytapauksista olemmekin saaneet aika ajoin lukea lehdistä. Lääkkeet voivat myös vaikuttaa eri tavalla kuin alkuperäisen lääkkeen on tarkoitus vaikuttaa. Terveys liittyy myös muihin kuin lääkkeisiin. Vaatteissa tai leluissa voi olla terveydelle haitallisia kemikaaleja ja niistä saattaa saada pahankin allergiakohtauksen tai ne voivat jopa syttyä herkästi palamaan.

Varastaminen taas viittaa siihen, että tuoteväärennöksen ostaja varastaa käytännössä suoraan aidon tuotteen tuottajalta. Piratismissa tämä on vielä räikeämpää kuin tuoteväärennöksissä. Leffateattereissa on jo pitkään pyörinyt piratismia vastustava kampanja, jossa leffan lataamista netistä verrataan näpistelyyn. Silti tämä tuntuu tulevan yllätyksenä monille.

Tuoteväärennöksiä tehdään valvomattomissa olosuhteissa, ilman kunnollisia työolosuhteita tai kunnollista palkkaa. Usein nämä toimivat vielä lapsityövoimalla. Vaateliikkeiden lapsityövoimaan on puututtu ja se kiinnostaa ihmisiä, mutta silti feikkilaukkuja tulee joka kadunkulmalla vastaan. Vaateliikkeet sentään pyrkivät parantamaan olosuhteita, heitä velvoitetaan siihen sekä viranomaisten että asiakkaiden kannalta, mutta tuoteväärennösten valmistusta ei valvo kukaan eikä kenelläkään ole haluja parantaa näiden tehtaiden olosuhteita.

Tuoteväärennösbisneksessä liikkuu paljon rahaa. Näiden laittomien tuotteiden avulla rahoitetaan järjestäytynyttä rikollisuutta. Ostamalla rantakaupustelijalta aurinkolasit saatat rahoittaa Isistä tai jotain muuta mukavaa järjestöä. Pelkästään Suomen tulli takavarikoi vuonna 2010 laittomasti valmistettuja tuotteita noin 25 miljoonan euron edestä ja tämäkin on siis vain hyvin pieni osa kokonaisuutta. Bisneksessä liikkuva rahamäärä on valtava.

Lisäksi tuoteväärennökset vaikuttavat työllisyyteen ja verotukseen. Pelkästään Euroopassa menetetään arviolta 100 000 työpaikkaa vuodessa tämän bisneksen takia. Laittomasti valmistetuista ja myydyistä tuoteväärennöksistä ei myöskään kerry veroa. Ei valmistuksesta, myynnistä eikä ostosta.

Piraattituotteiden myyminen, ostaminen ja maahantuonti ovat laittomia. Piraattituotteita ei saa tuoda edes omaan käyttöön. Ulkomailta tuliaisiksi ostettu piraatti-cd saattaa tulla kalliiksi tullissa. Tuoteväärennöksiä saa tuoda Suomeen omaan käyttöön. Elinkeinotoimintaa varten eli myytäväksi näitä ei saa tuoda. Jos siis tuot ulkomailta feikkilaukun ja myyt sen nettikirppiksellä, olet syyllistynyt rikokseen. Esimerkiksi Huuto.net ja Tori ovat erikseen kieltäneet täysin tällaisten tuotteiden myynnin palveluissaan vaikka tämä on siis jo laissakin kiellettyä. Maininta tuotteen epäaitoudesta ei tee myynnistä yhtään enempää laillista. Tullin sivuilta löytyy vihjelomake, jonka kautta pystyy ilmoittamaan nettikirpputoreilla myytävistä feikkituotteista.

Miten sitten erottaa väärennöksen aidosta? Hinta ja ostopaikka lienevät selkeimmät vinkit. Aitoa merkkituotetta ei saa edullisesti edes alennuksesta. Yksi merkittävä tekijä on laatu, mutta laatuun ovat väärentäjätkin alkaneet panostaa viime aikoina. Silti edelleen useimman kadulla vastaantulevan väärennetyn laukun tunnistaa jo kaukaa. Ostotilanteessa on siis tärkeää päästä tarkistamaan tuotteen laatu (saumat ja ompelujälki yleensäkin, pesulappu, kirjoitusvirheet) ja mukaan kannattaa vaatia aitoustodistusta. Maalaisjärki lienee siis tärkein ominaisuus, joka ostajalla voi olla apunaan.

Tuoteväärennösten hankkimatta jättäminen on oikea konkreettinen teko, jonka jokainen voi helposti tehdä. Uskon, että tästä on jopa enemmän hyötyä niin Suomen kuin koko maailmankin kannalta kuin vaikka yhdestä lahjoitetusta vuohesta vuodessa. Jos ei ole kysyntää, ei ole myöskään markkinoita. Feikkituotteet siis pois markkinoilta, aamen.




Lähteet:
Euroopan kuluttajakeskus
Harmaa talous, musta tulevaisuus
Tulli
Tullin tiedote
Suomen Anti-piratismiyhdistys ry
Tori
Huuto.net


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti