lauantai 12. kesäkuuta 2021

Kuntavaalit osa 4: Tasa-arvo

Tämä on aihe, jonka ei oikeastaan edes pitäisi olla aihe vaan itsestäänselvyys kaikille ja kaikelle. Koska niin ei kuitenkaan vielä ole, niin pidän tätä itselleni tärkeänä ja pyrin huomioimaan tämän kaikessa mahdollisessa. 

Tasa-arvoa tarvitaan kaikkialla ja kaikille. Se ei myöskään ole keneltäkään pois. Silti se herättää tunteita ja kiivastakin keskustelua sekä mielensäpahoittamista. Itsellänikin on tässä vielä valtavasti opittavaa mutta eihän ihminen ole koskaan valmis. 

Oma järkeni ei ymmärrä, miten joku voi pahoittaa mielensä siitä, että rastittaa lomakkeelta kohdan "vanhempi" tai "huoltaja" eikä kohtaa "äiti" tai "isä". Sen sijaan neutraali muoto kohtelee kaikkia alaikäisen huoltajia tasapuolisesti eikä lajittele mihinkään lokeroon. Sitäkään en ymmärrä, mitä lisäarvoa saadaan jakamalla lasten lelut ja vaatteet tyttöjen ja poikien lajeiksi. Lapsi kuin lapsi, lelut ja vaatteet sopivat kaikille ja ovat enemmänkin mielipide- kuin sukupuolikysymys. Näitä esimerkkejä olisi miljoonittain, mutta ehkä pointti tuli selväksi. 

Mielestäni ihmisiä ei siis tulisi arvottaa seksuaalisuuden, sukupuolen, ihonvärin, etnisyyden, sairauden, harrastusten tai minkään muunkaan mukaan. Jos tällaista ulkoista jaottelua käytettäisiin laajemminkin, niin olisivatko autotkin värin mukaan arvokkaampia tai halvempia? Niinpä, naurettava ajatus! Aivan yhtä turhaa on jakaa ihmisiä ulkoisten ominaisuuksien mukaan. 


Sen verran annan näille mielensäpahoittajille periksi, että minustakaan ei ole järkeä pyydellä anteeksi joskus vuosikymmeniä sitten tehtyjä tv-ohjelmia tai muuta vastaavia. Se on ollut silloin ja mennyt, pääasia on että vastaavia ei tehdä enää. Tietoisuus lisääntyy ja se, mikä on ollut joskus normaalia, ei välttämättä ole enää. Näin tulee varmasti käymään myös joidenkin tämän hetken käytäntöjen kanssa. Toivottavasti tulevaisuudessa on itsestään selvää, että sukupuolesta riippumatta työstä maksetaan sama palkka. 

Kunnan kannalta tasa-arvo on tärkeä asia. Ihan perusasioista (palkat, työsuhteet) lähtien aina konkreettisiin tekoihin. Vessat ovat yksi tällainen asia, johon kunta voi vaikuttaa. Vessat voisivat olla mallia WC ilman sukupuolivalintoja. Näin olisi huomioitu myös lastenhoitotarpeet paremmin, sellaiset kun usein on sijoitettu naisten vessoihin. Toinen konkreettinen tasa-arvoasia on esteettömyys. Kunnan rakennusten kuuluu olla kaikille tasapuolisia myös tässä suhteessa. 

Liikennemerkkien muuttaminen sukupuolineutraaleiksi on vain pieni kärpäsen jätös koko asiassa. Askel sekin silti on. Toivoisin hieman suurempia askelia kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa ja tässä Rauma voisi olla esimerkkinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti