keskiviikko 24. elokuuta 2016

Lappi kesällä osa 1/3: Kuusamo ja Luosto

Kuusamosta minulla ei ole hirveästi kokemusta. Tänä kesänä olimme ensimmäistä kertaa Kuusamossa yötä ja tämäkin yöpyminen oli vain ohikulkumatkalla tapahtunut nopea yhden yön pysähdys. Yllättävän paljon sitä kuitenkin ehti yhdenkin yön matkalla kokea. Majoituimme Ollilan lomamajat -nimisen majoituspalvelun mökkiin. Mökki oli hivenen ahdas seitsemälle ihmiselle, mutta se ei haitannut yhtään näin lyhyellä majoittumisella. Mökissä oli yksi makuuhuone, jossa oli kaksi sänkyä. Tuvan puolelta löytyi kolme levitettävää sohvaa. Mökki sijaitsi upealla paikalla järven rannalla ja majoituksen hintaan kuuluikin soutuveneen käyttö. Rannassa oli myös nuotiopaikka ja sitä käytimmekin iltapalan valmistukseen. Kaikin puolin siisti mökki ja mahtava paikka, joten voin suositella.

Seuraavana aamuna lähdimme aamupalan jälkeen jatkamaan matkaa, mutta koska kilometrejä oli edessä vain parisataa ja sää suosi, päätimme käydä kiertämässä pienen karhunkierroksen. Useamman noin 10 kilometrin lenkin Lapissa kiertäneenä voin suositella tätä ihan ykkösenä. Sopivasti vaihtelua maisemissa, jotta lastenkin mielenkiinto pysyi koko ajan yllä. Itselle mieluisaksi ja hieman erilaiseksi tämän reitin teki se, että matkan varrella oli riippusiltoja. Kiersimme reitin myötäpäivään ja ilmeisesti tämä on se "hyvä" suunta jos ei halua kavuta suurinta rappuspätkää ylöspäin. Tosin jos potee jonkinlaista korkeanpaikankammoa tai muuta vastaavaa, niin kannattanee valita toinen suunta. Raput olivat melko jyrkät ja alaspäinmeno saattaa huimata.













Kuusamo-visiittimme jäi siihen hyvin lyhyeksi, mutta ehkä joku toinen vuosi ehdimme tänne uudelleen. Kuusamosta suuntasimme Luostolle Kemijärven kautta. Luostolla olemme käyneet todella monta kertaa ja sinne onkin muodostunut jo vakiopaikkoja, joissa tulee aina käytyä. Tänä vuonna olimme Luostolla perjantaista sunnuntaihin, niin se vähän rajoitti esim. kaupoissa käyntiä. Yleensä olemme kävelleet mökiltä Luoston keskustassa (hotellin lähettyvillä) oleviin kauppoihin, mutta nyt poikkesimme auton kanssa pihalla toteamassa, että kaikki olivat suljettuja. Launtaina kävimme Sodankylän keskustassa, mutta sielläkin saimme huomata, että lempikahvilamme oli suljettuna viikonloppuisin. Onneksi lelukauppa oli vielä paikoillaan ja Jeminan Monster High -kokoelma sai täydennystä.

Luostolla on todella hyvä reitti hotellilta huipulle. Sateella sinne ei kannata lähteä, koska rappuset ovat jyrkät ja märkinä todella liukkaat. Viime kesänä meiltä jäi sateen takia välistä huipulle kiipeäminen, mutta tänä vuonna pääsimme taas nauttimaan maisemista. Opastettu reitti lähtee siis hotellin luota ja matkalla kannattaa poiketa Ellin saamenmaan kautta. Tämä on tosin kärsinyt viime vuosina kovin eikä ole enää vanhassa loistossaan. Toivottavasti Elli saa apujoukkoja kunnostamaan kotipihansa.




Rappuset alkavat noin 1,5 kilometriä hotellilta aivan puurajan tuntumasta. Rappuja on yhteensä 564 kappaletta eikä matka siihen vielä lopu. Rappujen jälkeen on vielä toinen samanlainen matka nousua tunturia pitkin. Huipulla onkin sitten palkinnon vuoro, kun maisemat hurmaavat kaikki sinne asti jaksaneet patikoijat. Huipun toisella puolella on vähän matkan päässä näköalatasanne ja tänne kannattaa ehdottomasti tulla käymään. Tuulinen, mutta muutoin hyvä eväspaikka.










Luostolta löytyy myös asvaltilla päällystetty lenkkipolku esim. hyväkuntoisille tai muuten vain rohkeille rullaluistelijoille tai ihan vain kävelijöille. Tämä lenkki on jäänyt meiltä jo useampana vuonna väliin, mutta muistaakseni tämä sijaitsee Orresokan alueella. Lisäksi parasta Luoston kesässä on uimaranta Aarnilammen rannalla. Lammen pinnasta heijastuu aina tunturin huippu ja sen vuoksi tämä on niin erikoisen hieno paikka. Vesi on aina ollut huomattavan kylmää ja kirkasta, mutta tänä vuonna vedessä näkyi jotain leväkasvustoa. Pukukopista löytyy korillinen hiekkaleluja kaikkien käyttöön ja ranta sekä pohja ovat hiekkaa, joten puitteet ovat kunnossa.



Luosto sopii hyvin rauhaa ja metsäistä Lapin maisemaa hakevalle matkailijalle. Täällä ei ole kauppoja, baareja eikä turistilaumoja mutta kuitenkin ohjelmaa ja tekemistä luonnosta nauttiville. Luosto on ja pysyy meidän Lapin matkojen vakiokohteena vuodesta toiseen. Ekan kerran olemme täällä käyneet jo 20 vuotta sitten ja aina vain palataan uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti