keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Luottamuspaikoista

Vaaleissa ehdolla oleminen voi tuoda mukanaan luottamuspaikan seuraavalle nelivuotiskaudelle vaikka valtuustoon ei varsinaiseksi tai varalle pääsisikään. Tämä ei välttämättä ole kaikilla tiedossa ehdolle asettuessa. Itse en tiennyt, että saisin varajäsenen paikkoja lautakunnissa vaikka en päässyt valtuustoon edes varalle.

Varajäsenenä oleminen on hyvä tapa päästä kurkistamaan lautakuntatyöskentelyyn. Olen tyytyväinen, että sain aloittaa lautakuntiin tutustumisen "vain" varajäsenenä. En vieläkään tiedä kaikkea lautakuntien päätöksenteon kiemuroista, mutta jonkin verran olen saanut jo jutusta kiinni. Tässä reilun 2,5 vuoden aikana on ehtinyt kertyä kokemusta ja tunne siitä, että pärjään kunnallispolitiikassa, on vahvistunut. Vuosi 2016 on viimeinen, jolloin saan vielä kuulua Keskustanuoriin ja sen jälkeen ainoa vaikuttamisen mahdollisuus on kunnallispolitiikka. Tai ainakin minulle tässä tilanteessa ainoa järkevä vaihtoehto. Toki on olemassa myös Keskustanaiset, joihin voisin kuulua, mutta en koe sitä omakseni.

Palataan lautakuntiin. Minut valittiin 2013 vuoden alusta varajäseneksi Rauman tekniseen lautakuntaan ja Rauman sataman johtokuntaan. Nämä molemmat kiinnostavat minua suuresti ja olinkin yllättynyt, että sain paikat juuri itseäni kiinnostaviin lautakuntiin vaikka en ollut mitenkään ilmaissut haluani mihinkään suuntaan. En myöskään ollut paikalla kun luottamuspaikat jaettiin, koska en tiennyt sen koskevan itseäni. Oletin, että seuraava kosketus kunnallispolitiikkaan tapahtuu seuraavissa kunnallisvaaleissa. Kuinka väärässä sitä voikaan olla.

Satama järjesti heti vuoden alussa koulutuspäivän kaikille johtokunnan jäsenille ja varajäsenille. Tämä oli todella mielenkiintoinen tilaisuus ja ainakin näin ensikertalaiselle myös hyvin informatiivinen. En tiedä onko tällaisia infotilaisuuksia muissa lautakunnissa, mutta ainakaan tekninen lautakunta ei pitänyt infoa varajäsenille. Itse koin infon hyödyllisenä ja tarpeellisena myös varajäsenille.

Sataman johtokunta ehti toimia vuodet 2013-2014, jonka jälkeen satama yhtiöitettiin ja luottamuspaikat siellä loppuivat. Tänä aikana en päässyt yhteenkään kokoukseen, mutta satamaliiton liittokokoukseen Oulussa pääsin osallistumaan. Myös toista matkaa tarjottiin, mutta siitä tuli tieto niin yhtäkkiä että en ehtinyt saada töitä ja lastenhoitojuttuja järjestymään. Lisäksi oli jokunen illanvietto ja joulujuhla, joihin pääsin myös mukaan. Hiukan jäi harmittamaan, etten päässyt kokouksiin, koska sataman toiminta kiinnostaa ihan tosissaan minua.

Tekninen lautakuntakaan ei ole päässyt turhan tutuksi. Tekla kokoontuu kahden viikon välein, mutta varsinainen jäsen hoitaa hommansa todella hyvin ja siksi minulle on tullut kohdalle vain muutamat kokoukset. Sen verran kuitenkin, että nyt jo hiukan tiedän, mitä siellä kokouksissa tehdään ja minkä kaavan mukaan ne sujuvat.

Varsinaisen jäsenen ja varajäsenen on kyettävä yhteistyöhön. On tärkeää saada tieto välittymään jäseneltä varajäsenellä ja tietysti tarvittaessa toisinkin päin. On myös hyvä, jos varsinainen jäsen pystyy luottamaan varajäseneensä niin, että asiat hoituvat, vaikka itse joutuisikin olemaan pois kokouksesta. Omalta osaltani olen kiitollinen siitä, että sain varmaan parhaan mahdollisen varsinaisen jäsenen, koska tunnen saaneeni tukea ja apua tarvittaessa häneltä (teklan osalta siis, satamasta ei ehtinyt kertyä kokemusta). Esimerkkinä mainittakoon ensimmäinen kerta kun tuli minulle tarve mennä kokoukseen. Enhän tiennyt tuon taivaallista koko kaupungintalosta (melko sokkeloinen rakennus vielä näin melkein kolmen vuoden kokemuksellakin) tai kokouskäytännöistä. Varsinainen jäsen opasti minulle, minne kuuluu mennä ja toi minulle kotiin esityslistan. Miten mahtavaa apua! Vielä edelleenkin hän huolehtii, että saan tarvittavan tiedon kokoukseen mennessä. Toisinkin voisi olla.

Se, mikä lautakuntatyöskentelyssä on yllättänyt, on kokousten suurehko määrä. Tämä tietysti riippuu lautakunnasta. Suurin osa taitaa kokoontua kerran kuukaudessa, mutta jotkut tosiaan kahden viikon välein. Mielestäni tahti on todella tiheä. Ehdolle asettuessa on siis mietittävä myös sitä, ehtiikö mahdollisen valtuustopaikan lisäksi käymään lautakuntien kokouksissa. Lisäksi päälle tulevat muut luottamustoimet (koulujen johtokunnat, paikallisyhdistyksen toiminta, mahdollisesti jopa maakuntatason toiminta ja muitakin on vielä) sekä koulutuspäivät, vierailut muiden paikkakuntien lautakuntiin tutustumassa, mahdolliset matkat ja illanvietot. Eihän kaikkeen ole pakko osallistua, mutta mielestäni luottamuksen saanut henkilö on velvollinen hoitamaan työnsä mahdollisimman hyvin. 

Jos itse pääsen joskus varsinaiseksi jäseneksi lautakuntaan, aion pyrkiä olemaan kannustava ja antaa tarvittavan tuen varajäsenelleni. Varajäsen tosin voi olla myös kunnallispolitiikan konkari ja silloin on mukava tietää, että häneltä saa apua ja tukea varsinaisen jäsenen rooliin. Kunnallisvaalit ovat 2017 vuoden alkupuolella ja nyt kannattaa jo alkaa miettiä mahdollista ehdokkuutta. Jos kunnallispolitiikka kiinnostaa, niin parhaiten pääsee vaikuttamaan vaalien kautta. Ei ole pakko päästä läpi heti ensimmäisissä vaaleissa, mutta silti voi saada hyvän paikan tutustua kunnallispolitiikkaan. Rohkeasti mukaan vain!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti