lauantai 11. huhtikuuta 2015

Homekouluja

Raumalla on pitkään ollut pinnalla keskustelu homekouluista. Ensin tilanne "räjähti käsiin" Uotilan alakoulussa kaksi vuotta sitten. Silloin kaupunki päätti siirtää alakoululaiset keskustaan opiskelemaan vanhan Lyseon tiloihin. Kuljetus järjestettiin ja kaikki sujui kutakuinkin hyvin. Liikunta- ja kulttuuriharrastusmahdollisuudet paranivat, kun kaikkialle pääsi koulupäivän aikana kävellen. Hyvää fiilistä kesti vain hetken, kunnes osa oppilaista ja henkilökunnasta alkoi saada uudelleen oireita. Uusien oireiden seurauksena kaupunki päätti hankkia hätäratkaisuna väliaikaisen elementtikoulun Uotilaan palloilukentälle. Itseäni hymyilytti tässä kohdassa jo se, että vain vuotta aiemmin tällainen vaihtoehto oli kokonaan tyrmätty argumentilla "Uotilassa ei ole tilaa parakeille". Tila kuitenkin löytyi kun tahtoa oli ja uotilalaiset ovat saaneet kohta vuoden käydä alakoulua jälleen omalla kylällä.

Alakoulun tilanne on siis tällä hetkellä siedettävä. Varsinkin, jos ei oteta huomioon sitä järkyttävää summaa, jonka kaupunki tästä ratkaisusta maksoi. Eikä sitä, että varsinaiselle koulurakennukselle ei ole vajaassa kahdessa vuodessa vielä tehty yhtään mitään. Väliaikaisratkaisu on siis edelleen voimassa, eikä pysyvän ja pitkäkestoisen ratkaisun eteen ole vielä laitettu tikkua ristiin. Kahdessa vuodessa nyt olisi jo suunnilleen rakentanut kokonaan uudenkin koulun..

Kuluvan talven ja kevään aikana otsikoihin on noussut Uotilanrinteen yläkoulu. Nyt yläkoulussa kärsitään sisäilmaongelmista (tai on ilmeisesti kärsitty jo jonkin aikaakin) ja sille vaaditaan väistötilaa. Ok, ei ole kenenkään edun mukaista, että lapset viettävät aikaansa homeisessa koulussa. Keskustelu on vain lähtenyt täysin väärille raiteille. Tällä hetkellä kuumin keskustelu käy siitä, ovatko kaupunginhallituksen ehdottamat väistötilaratkaisut kelvolliset vai eivät. Mielestäni keskustelua pitäisi käydä siitä, miten varsinainen ongelma ratkaistaan.

Kaupunginhallitus on esittänyt, että yläkoululaiset siirtyisivät toiselle puolelle kaupunkia Otan koulun tiloihin ja kävisivät erikoistunteja (kuvis, kässä, kotsa) Lyseon koulussa, jossa vaadittavat tilat ovat olemassa. Lisäksi liikuntatunteja pidettäisiin vieressä olevalla Otan urheilualueella ja lähellä sijaitsevassa Kauppiksen salissa. Itse en näe tässä ratkaisussa mitään muuta huonoa, kuin KH:n ehdotus, että lapsia kuskattaisiin linja-autoilla kolmen rakennuksen väliä. Missään tapauksessa liikuntatunneille ei ainakaan tarvitse kuskata, koska kävellen matka kestää ehkä 5 minuuttia. Lyseolle kävelyyn taas menee noin 20min, joka ei sekään aivan mahdoton matka ole. Ainakaan silloin tällöin.

Jos kotsa, kässät ja kuvis hieman kärsivät "pitkästä" matkasta, niin liikuntamahdollisuuksien paranemisen luulisi korvaavaan sen ainakin osittain. Otassa on meinaan kaupungin parhaat ulkoliikuntamahdollisuudet. Tätä kannattaisi hyödyntää niin paljon, kuin se suinkin on mahdollista.

Sellaista olen itse miettinyt, että miksi yläkoulu ei yksinkertaisesti siirry Lyseon tiloihin? Siellä olisi luokat ja tilat valmiina. Sisäilmamittauksissa ei mitään tietääkseni löytynyt ja tälle paikalle on suunnitelmat jo valmiina esim. linja-autokuljetuksia varten. Syy voi tietysti olla vaikka luokkakapasiteetti, oppilasmäärä tai jokin muu järkevä, mutta todellakin toivon, ettei se vain ole päättäjien rohkeudenpuute. Sosiaalinen painehan on melko kova tuota koulurakennusta vastaan.

Niin tai näin, väliaikaisratkaisun pitäisi olla nimensä mukaisesti väliaikainen. Eikä kait sellaisella ole niin suurta merkitystä, missä vuoden-kaksi koulua käydään, kunhan perusedellytykset opetukselle ovat olemassa. Jos vain on toivoa paremmasta ja sen paremman eteen myös tehdään jotakin. Vaikka väliaikaisratkaisusta nyt päätettäisi mitä, niin toivon todellakin, että päätös varsinaisesta ja pysyvästä uudesta koulurakennuksesta tehdään mahdollisimman pian. Se helpottaa väliaikaistiloissa olijoiden tuskaa ja sietokykyä ja osoittaa kaupunkilaisille, että päättäjät todella välittävät asukkaista.

Alakoulun väistötilat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti