tiistai 25. helmikuuta 2020

Laskiaistiistain museovierailu

Projekti: lähimuseot tutuiksi. Tänään se alkoi. Satakunnassa on lukuisia museoita ja olen käynyt niistä vain muutamassa. Porin ja Harjavallan museoissa on tullut käytyä viime vuosina, mutta muualla ei juurikaan. Rauman museoista vain Merimuseo on tullut aikuisiällä tutuksi. Museokortin käyttäjänä tämä alkoi pikkuhiljaa ärsyttää itseäni ja päätin, että nyt on aika alkaa tutustua myös lähellä oleviin museoihin. On suorastaan häpeällistä, että olen käynyt Helsingin keskustan museoissa lukuisia kertoja viime vuosina, mutta kotiseudun museot ovat jääneet likimain täysin väliin.



Tänään päätimme mennä Marelaan, laivanvarustajan kotiin. Rauman historiaan liittyy hyvin vahvasti merenkulku ja meri, merimiehet ja laivat näkyvät muuallakin kuin itse merimuseossa. Marela sijaitsee keskustassa, aivan Kalatorin laidalla. Museo on laivanvarustajan kotina ja toimistona toiminut rakennus. Irtaimisto ei ole alkuperäinen vaan se on koottu muualta aikaan ja tyyliin sopivaksi. Kodin eri huoneista ja niiden käyttötarkoituksesta on kerrottu jokaisen huoneen kohdalla. Lisäksi tietoa löytyy yksittäisistä esineistä ja henkilöistä.


Tämän aurinkovarjon alkuperästä museo ottaa mielellään vihjeitä vastaan


Museossa itseäni kiehtoi eniten erilaiset takat ja uunit. Ne olivat toinen toistaan kauniimpia ja yksityiskohtaisempia. Myös tapetit ja käyttötavarat kiinnostivat. Merikapteenien matkamuistot olivat mielenkiintoisia ja osittain myös ällöttäviä. Jotkin huonekalut olivat niin kauniita, että voisin ottaa kotiinkin vastaavan. Lapsille museossa oli yksi huone, jossa oli tehtäviä ja tutkittavaa. Olisin kaivannut lasten huomioimista myös muissa huoneissa edes jollain tasolla.




Mielettömiä yksityiskohtia

Strutsi, kiinalaisia, jääkarhu ja intialaisia. 

Vaihtuvana näyttelynä oli nyt nypläykseen ja Rauman pitseihin keskittynyt näyttely. Yllätyin pitsien valtavasta määrästä. Näyttelyssä oli myös kerrottu 1800-luvun pitsinnyplääjistä. Uskomatonta, että täällä on silloin ollut naisilla oma ammatti, jota he ovat harjoittaneet miesten ollessa merillä. Pormestari on pitänyt kirjaa nyplääjistä ja pitsimallit ovat olleet tarkasti varjeltuja.

Pieni, mutta mielenkiintoinen ja kaunis museo. Nyt on kotikaupungin museokierros aloitettu, toivottavasti se saa pian jatkoa. Koska museo aukesi vasta kahdeltatoista, ehdimme käydä kahvilla ennen kulttuuria. Laskiaistiistai vaati ehdottomasti laskiaispullan!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti