perjantai 22. huhtikuuta 2016

Yritysvierailu Tacticilla

Kävimme Satakunnan Keskustanuorten kanssa tutustumassa Tactic Games Oy:n. Nämä yritysvierailut ovat kaikille avoimia, mutta jostain kumman syystä paikalla ei taaskaan ollut ketään muuta kuin oma väki. Lieneekö markkinoinnissa vielä jotain opeteltavaa..

Pidän yritysvierailuja todella mielenkiintoisina ja käyn mielelläni erilaisissa yrityksissä tutustumassa. Näiden vierailujen kautta pääsee tutustumaan paikallisiin yrityksiin aivan eri tavalla kuin vain lehtijuttuja lukemalla. Nytkin opin paljon uutta pelien valmistamisesta ja markkinoinnista. Pienellä porukalla pääsee usein kiertämään valmistuksen puolelle ja saa eksaktia tietoa.

Tactic on porilainen perheyritys, jonka tarina alkaa vuodesta 1967 jolloin on julkaistu Kimble. Kimble-peli on saanut alkunsa yhdysvaltalaisen pelin pohjalta ja nimensä Kimble on saanut aikakautensa suositun tv-ohjelman Takaa-ajettu päähenkilöltä. Alkuperäinen nimi oli Trouble ja suomalaisversion kehitti Nelostuotteen (nykyisin Tactic Games) perustaja Aarne Heljakka. Heljakan suku omistaa edelleen yhtiön ja toimitusjohtajana onkin Markku Heljakka.

Tacticilla on Porissa tehdas, jossa tuotetaan lautapelejä ja suunnitellaan niitä. Tactic työllistää melkein 200 ihmistä, niin toimihenkilöitä kuin tehdastyöntekijöitäkin. Supersuosittu Mölkky muuten kuuluu Tacticin tuotevalikoimaan ja se valmistetaan Lahdessa työhönvalmennuspalveluissa. Mölkky on rekisteröity tavaramerkki ja sen omistaa Tuoterengas Oy joka myös on pelin virallinen valmistaja. Ostamalla siis aidon Mölkyn, tuet suomalaista työtä. Mölkky on suosittu myös ulkomailla. Erityisesti Ranskassa, jossa pelistä on muodostunut freesimpi versio petanquesta.

Porissa siis valmistetaan kaikki pahviosat peleihin ja muoviosat tulevat muualta. Muoviosista tulee osa Suomesta, mutta osa on pakko tilata Kiinasta. Pelien kotimaisuusaste on silti suurehko ja työllisyysvaikutukset kiitettäviä. Olisi varmasti edullisempaa pitää vain suunnittelu Suomessa ja teettää tuotteet kokonaan Kiinassa, mutta yhtiö on halunnut pitää tuotannon kotimaassa ja tulee kuulemma jatkossakin pysymään samalla linjalla.

Tactic toimii myös maahantuojana monille leluille. Suositut TY-pehmolelut ovat yksi Tacticin maahantuomista tuotteista. TY-pehmoja on tuotu Suomeen vasta pari vuotta, mitä hieman kauhistelin itse. Meillä kun ainakin tuntuu olevan niitä jo sata. Pehmoleluja ei ilmeisesti ollut vielä tarpeeksi Pohjoismaissa, koska nämä ovat saavuttaneet suuren suosion. Jonna oli mukana vierailulla ja hänen näkemyksensä pehmojen suosiosta on niiden suuret ja söpöt silmät, joita ei ole muilla pehmoleluilla. Tiedä sitten mikä on todellinen suosion salaisuus, mutta varmasti silmillä on osansa. http://www.tactic.net/products.php?lang=fin&category=26&k1=1

Tactic on aloittanut Green Toys:n maahantuonnin. Itse innostuin näistä, koska nämä ovat kokonaan kierrätysmateriaaleista tehtyjä (esim. yhdysvaltalaisista maitotölkeistä) ja vesiväreillä värjättyjä täysin myrkyttömiä leluja. Uskoisin näiden löytävän ostajakuntansa. Nämä kun vielä ovat nätisti pakattuja ja oikeasti fiksun näköisiä leluja. http://www.greentoys.com/

Sen verran paljon innostuin, että pitkään hankintalistalla ollut iKnow on kyllä pakko saada omaan pelivalikoimaan. Pelin hinta on hieman tökkinyt vastaan, mutta nyt kun tietää tuotteen olevan suomalaista laatua niin ehkä hinta ei tunnukaan enää niin pahalta. Samoin kuin aion jatkossa pelejä hankkiessa aina ensin tarkistaa Tacticin pelivalikoiman ja vasta sitten ulkomaisten valmistajien.

Green Toysin uutuuslelu, kuva lainattu http://www.greentoys.com/green-toys-cupcake-set#&filter-New&filter-
Onhan nämä nyt söpöjä, kuva lainattu http://www.tactic.net/product.php?lang=FIN&Product_number=36803&category=26&k1=1&k2=&k3=&k4=

Tactic Games Oy tunnetaan myös nimellä Nelostuote Oy. BrandId kuuluu myös konserniin.

Saatiin vierailusta lahjaksi Pääministeri-pelit, piti tietysti heti kokeilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti