tiistai 5. huhtikuuta 2016

Lasten ruutuaika

Meillä on viime aikoina puhuttu paljon ruutuajasta. Meille ei ole koskaan ollut ongelmana se, miten paljon lapset viettävät aikaansa ruudun ääressä. Tähän on osasyynä se, että harrastukset ovat liikunnallisia ja vievät paljon aikaa. En siis ole nähnyt tarpeelliseksi rajoittaa ruutuaikaa. Jos vapaapäivänä on pidemmän aikaa ruudun vieressä, ei se mielestäni ole vaarallista koska harkkapäivinä ruutuaika jää hyvin vähiin. Nyt on kuitenkin itselleni tullut sellainen olo, että jotenkin sitä pitäisi alkaa rajoittaa. Sovimme maaliskuun alkupuolella, että ruudun ääressä saa olla vain max 2 tuntia päivässä. Tämä rajoitus käsittää vain ohjelmien katsomisen ja tietynlaisten pelien pelaamisen.

Ruutuaikaa voi hankkia lisää olemalla ulkona ja tekemällä siellä jotain. Pelkkä ulkona istuskelu ei vielä lisää ruutuaikaa. Harkoista ja koulumatkoista ei saa lisää ruutuaikaa. Ruutuaikaan ei lasketa liikunnallisia pelejä vaan vain "perinteiset" tietokone- ja konsolipelit. Hyötykäyttöä ei myöskään ole rajoitettu eli esim. harkka-ajat saa rauhassa tarkistaa netistä tai etsiä muuta tietoa tai vaikka tanssiliikevideoita.

Maaliskuun lopulla oli koulussa vanhempainilta, jossa oli paikalla molempien lastemme luokat. Vanhempainillan tärkeimmäksi aiheeksi nousi nimenomaan ruutuaika. Oma verenpaineeni oli lievästi sanoen koetuksella kun kuuntelin muiden vanhempien kommentteja. Joku ehdotti, että sovittaisiin yhteisesti kaikille esimerkiksi 2 tunnin ruutuaika per päivä. Tästähän sitten moni innostui ja ehdot vain tiukkenivat tiukkenemistaan. Paras ehdotus taisi olla suunnilleen tällainen: viikoksi täyskielto peleihin/ruutuun ja kännykät pois. Tilalle tarvittaessa jokin mahdollisimman vanha kännykkä, jolla ei voi tehdä muuta kuin soittaa. Lisäksi vielä vanhemmiltakin kännykät pois.

Joopa joo. Teki mieli huutaa, että muuttakaa luoliin asumaan jos vanhaa aikaa kaipaatte takaisin. Ymmärrän kyllä, että pelaaminen aiheuttaa riippuvuutta, hidastaa lasten kehitystä, huonontaa koulumenestystä, vähentää liikkumista jne jne. Kaikessa vaan voi pitää järjen mukana. Jos tarvitaan rajoituksia, silloin niitä on laitettava. Totaalikielto vaan harvoin on se paras tapa.

Tekipä mieleni mainita siitäkin, että ne lapset osaavat käyttää tietokoneita ja puhelimiaan paremmin kuin suurin osa paikalla olleista vanhemmista. Vanhemmille ehkä pistää eniten silmään se pelaaminen, mutta kyllä lapset paljon muutakin tekevät puhelimillaan ja tableteillaan. Jos pelaaminen on ongelma, pitää puuttua siihen eikä koittaa tehdä koko teknologiasta hirveää peikkoa, josta ei voi edes puhua kotona. En muuten joutunut mainitsemaan lasten taidoista vaan opettaja ehti ensin. Opettaja myös oikaisi muutaman vanhemman käsityksen netin käytöstä. He kun olivat olleet näppäriä ja hankkineet lapsilleen liittymän, jossa ei ole nettiä. Ope sitten ystävällisesti valaisi näitä vanhempia, että kyllä nämä lapset osaavat itse liittyä avoimiin WI-FI verkkoihin ja tarvittaessa jakaa keskenäänkin verkkoa.

Itselleni tuli sellainen olo, että tässä oltiin kieltämässä jotakin josta ei oikein itsekään tiedetty mitä se on. Kaamea some tulee ja valtaa lasten aivot niin, että niistä kehittyy jotain kyberhirviöitä eikä normaaleja aikuisia ollenkaan. Tottakai liika ruutuaika ja erityisesti pelaaminen ovat haitaksi, sehän on osoitettu jo monellakin tutkimuksella. Voisiko silti käyttää hieman maalaisjärkeä ja todeta, että kaikki ruutuaika ei ole pahasta?

Tauko ruutuajasta meneillään, eikä mun tarvitse edes käskeä lapsia ulos (kiitos tramppis!)


http://www.liikkuvakoulu.fi/materiaalit/tiedotteet/koulumenestys-ja-ruutuaika

Koulussa vedottiin ylläoleviin nettisivuihin. Ja onhan noita tutkimuksia tosiaan miljoona olemassa. Sellaiseen en ole vielä törmännyt, missä olisi tutkittu liikunnallisten pelien vaikutusta. Esimerkiksi siis Wiin ja Kinectin kanssa pelattavia pelejä, joissa hiki virtaa pelaajalla. Miten nämä pelit vaikuttavat ja ovatko ne yhtä huonoja kuin nuo "perinteiset" tietokone- ja konsolipelit? Itse en miellä niitä ollenkaan samoiksi ja meillä ei tosiaan lasketa ruutuaikaan ollenkaan näiden pelien pelaamista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti